5 ویژگی یک ویراستار خوب

شاید با خودتان بگویید در این زمانی که روزبه‌روز  تقاضا برای شغل افزایش می‌یابد و یافتن شغل برای اکثریت به یک چالش بزرگ تبدیل شده است، اندیشیدن به این‌که آیا من ویژگی‌های مناسب یک شغل خاص را دارا هستم یا خیر، احمقانه به نظر برسد.

 

اما نباید فراموش کرد که برای ایجاد برند شخصی و موفق شدن در هر حرفه‌، علاوه‌ بر آشنایی با فنونِ تخصصی، باید متناسب بودنِ شرایط‌ شغلی با ویژگی‌های شخصیتی شاغل نیز مدنظر قرار بگیرد.

 

این خصائص در برخی از مشاغل بیشتر اهمیت می‌یابد. چرا که بیش‌از آن چیزی که تصور می‌شود ویژگی‌های شخصیتی شاغل با شرح شغل به هم گره خورده است و درصورت عدم هم‌خوانی احتمال دارد پس از گذشت اندک زمانی فرد دچار یأس و دلزدگی شود و کار را رها کند.

 

آیا من می‌توانم یک ویراستار خوب باشم؟

 

به‌زعم من ویراستاری هم یکی از آن مشاغلی است که اگر فرد بخواهد به صورت حرفه‌ای و تخصصی آن را دنبال کند باید کاملاً با شرایط شغلی آشنایی داشته باشد.

 

ویراستار قبل از پا گذاشتن در این وادی باید خودش را محک بزند که آیا علاقه‌ی کافی و توانمندی‌های لازم برای این حرفه را دارا هست یا خیر؟

 

چون حرفه‌ای است که جز با عشق و علاقه نمی‌توان در این مسیر قدم نهاد.

 

***

 

یک ویراستار خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

 

1- با کتاب مأنوس باشد: نمی‌توان ویراستاری را تصور کرد که با مطالعه و کتاب بیگانه باشد. کتاب و کلمات جزء جدایی‌ناپذیر از زندگی یک ویراستار هستند. پس حتماً باید نسبت به آنها شوق داشته باشد و از هم‌نشینی با آنها دلزده نشود.

 

2- جزئی‌نگر و دقیق باشد: کوچکترین اشکالات دستوری، خطای نگارشی و جملاتی که باعث کژتابی می‌شوند، نباید از نگاه ویراستار دور بمانند. او باید با نهایت تمرکز و توجه به کار مشغول شود چون بدون تمرکز و دقت کافی ممکن است بعضی ابهامات و ایرادات مغفول واقع شوند.

 

3- درون‌گرا باشد: باید بتواند ساعت‌های طولانی به مطالعه و ویرایش بپردازد بدون آنکه احساس خستگی کند. یک‌جانشینی و بی‌وقفه تلاش‌کردن جزئی از کار یک ویراستار است.

 

4- امین و معتمد باشد:* نویسنده به ویراستار اعتماد می‌کند و متن پیش‌نویس را در اختیار او قرار می‌دهد. ویراستار علاوه بر این‌که باید در انتقال مفاهیم امین باشد و اصل گفته‌های ویراستار را منتقل کند، هم‌چنین باید رعایت امانت کند و از اعتماد نویسنده سوءاستفاده نکند. یعنی نباید متن را بدون اجازه در اختیار دیگری قرار دهد یا بدتر از آن از ایده‌های نویسنده به نفع خود سوءاستفاده کند.

 

5- کارهای تکراری و یکنواخت او را دلزده نکند: دوباره‌ و چندباره‌ خوانی با ویراستاری عجین شده و ممکن است یک متن به چندین مرتبه بازخوانی نیاز داشته باشد.

 

***

 

* پی‌نوشت: این پست را آماده کرده بودم که متنی خواندم تحت عنوان «محرمیت ویراستار؛ اولین درس اخلاق حرفه‌ای». چون احساس کردم نکته‌ی مهمی است ویژگی چهارم را بعد از خواند آن به نوشته‌ افزودم.

 

#ویراستارباشی

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *